Niet burgelijk correct, wél speels!

Woman hand holding red ribbon HIV awareness concept World AIDS Day and World Sexual Health Day.

1 december Wereld Aids Dag: Wat weet je van HIV en AIDS?

Wat is het verschil tussen HIV en AIDS?

Simpel HIV is het virus en AIDS de ziekte.

Mocht je het virus in je krijgen dan is dat perfect behandelbaar, zodat je de rest van je leven gezond kan leven. De meeste mensen met HIV leven al bijna dertig jaar een gezond en normaal leven. Zij kunnen niet meer besmet raken en wat nog veel interessanter is, zij kunnen ook niet anderen besmetten.
Er is echter één ding heel belangrijk, dat is dat je je laat testen. Wat doet het virus, het valt je immuunsysteem aan met name je CD4 cellen die je beschermen tegen binnendringen virussen. Naarmate je aantal CD4 cellen worden aangevallen, des te minder weerstand heb je. Dan kunnen schimmels en kankercellen groeien en als dan geen behandeling plaats vindt dan kan je er aan overlijden. Op het moment dat symptomen zoals schimmels, hoge koorts, diarree, toenemende zwakte en gewichtsverlies ontstaat spreken we van ziek zijn door het virus en dat noemen we AIDS.
Iemand die besmet is met HIV heeft niet per definitie AIDS en is gewoon gezond mits hij/zij dagelijks zijn antiviraal medicijn inneemt.

Wat is PREP?

Zoals hierboven beschreven is ontdekt dat de antivirale HIV medicijnen, ook als voorbehoedsmiddel gebruikt kunnen worden.
PrEP staat voor Pre-expositie profylaxe. Het medicijn wordt ingenomen vóórdat iemand seksueel contact heeft. PrEP-pillen bestaan uit de bestaande hiv-virusremmers en zijn bedoeld om hiv-infectie te voorkomen. PrEP werkt goed en is veilig wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. In Nederland zijn ongeveer 22.000 mensen besmet met hiv. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden, maar er komen nog steeds jaarlijks ongeveer 400 nieuwe infecties bij. Het middel PrEP kan helpen dit aantal verder omlaag te brengen.

Hoe vindt besmetting plaats?

– Onbeschermde seks: Overdracht van HIV kan plaatsvinden door onbeschermde seks met een geïnfecteerde partner, vooral als er bloed, sperma, vaginale afscheidingen of rectaal slijmvliescontact is.
– Gemeenschappelijk gebruik van naalden en spuiten
– Overdracht van moeder op kind: Een HIV-geïnfecteerde moeder kan het virus doorgeven aan haar baby tijdens zwangerschap, bevalling of door borstvoeding.
– Bloedtransfusies en orgaantransplantaties. Dit komt bijna niet meer voor alle transfusies worden gecontroleerd op HIV
– Seksueel overdraagbare infecties (SOA’s) Het hebben van andere seksueel overdraagbare infecties, vooral als ze open zweren of laesies veroorzaken, kan het risico op het oplopen van HIV vergroten.

Hoe vindt besmetting JUIST NIET plaats?

HIV wordt NIET overgedragen door dagelijkse sociale contacten zoals handen schudden, knuffelen, kussen, delen van toiletten, bestek of bekers, insectenbeten of hoesten/niezen. Er moet echt lichaamsvocht (bloed of sperma) in het lichaam terecht komen. Sperma aan je hand, als je geen open wond aan je hand hebt, kan niet besmetten.

Hoeveel komt het voor in Nederland.

Deze maand zijn net de cijfers van dit jaar bekend geworden, we hebben ze vers van de pers.
Totaal 2023: 21.987 bekend en geschat: 24.420 Ergo wellicht 2.433 besmet maar niet getest.
De afgelopen 10 jaar zijn het aantal besmetting teruggelopen met 14%
Verdeling besmettingen homo/hetero ongeveer 50/50%
Nieuwe besmettingen 2023 was 396 ongeveer 14 minder dan vorig jaar.

Cijfers Nederland 2023 naar leeftijdscategorie:

leeftijd 0 – 14   124 besmet

leeftijd 15 – 24  274 besmet

leeftijd 25 – 29  744 besmet

leeftijd 30 – 39  3.488 besmet

leeftijd 40 – 49  4.957 besmet

leeftyijd 50 – 59  6.719 besmet

leeftijd 60 – 69  4.085 besmet

leeftijd 70 +      1.599 besmet

Wereldwijd

Aantal hedendaagse besmettingen 39 miljoen. Aantal sterfgevallen vanaf het begin 49 miljoen.

Wanneer kwamen we er achter en hoe was dat?

Over de oorzaak is weinig bekend, het meest waarschijnlijke is dat het via primaat-achtige vanuit Afrika zich verspreid heeft. In begin jaren 80 van de vorige eeuw werden in Amerika opvallend veel gelijke symptomen van schimmels en huidkankers (carpozes) geconstateerd gepaard gaand met hoge koorts, diarree, gewichtsverlies en al snel kwam men erachter dat het menselijk immuunsysteem werd aangevallen, alleen wist men niet waardoor. Tot men het HIV virus ontdekte. Het kwam vooral aan het licht in de homogemeenschap waardoor men vaak tot de onjuiste conclusie kwam dat het een homoziekte was. Het virus is uiterst Woke ofwel genderneutraal. Kerkvaders, die zich door misdienaartjes oraal lieten bevredigen, spraken van een straffe God’s tegen den zonden. Patiënten waren niet meer welkom op werk; bij familie. op clubs, een golf van discriminatie overspoelde Amerika.

Behandeling in het begin.

Die begintijd was hard.Kreeg je de diagnose AIDS, dan wist je dat je ging sterven, was het niet aan AIDS dan wel aan de middelen ertegen zoals AZT. Veertig van mijn vrienden heb ik in een aantal jaren verloren. In 1985 kwamen de eerste berichten in Nederland overgewwid. Ik weet nog dat in de homogemeenschap er verschillend op werd gereageerd. Van nooit meer seks tot; ik ga niet hysterisch worden ik ga gewoon door. Het was de homogemeenschap zelf die orde op zaken stelden/ Overal kwamen borden: Vrij veilig. gebruik een condoom!. Onveilige seks werd steeds meer ‘not done’. 11 Jaar heeft men seksueel terughoudend geleefd. Toen kwam de doorbraak. Er waren wel al medicijnen maar die waren uiteindelijk niet afdoende, doch toen kwam de combinatie therapie. Twee verschillende (soms drie) HIV-medicijnen moesten gelijktijdig ingenomen worden en dat hielp. Voor het eerst waren er medicijnen waardoor je niet meer doodging. AIDS maakte plaats voor HIV.

Wat doet de combinatie therapie?

Het virus dat zichzelf kopieert in een snel tempo wordt ingekapseld zodat het zich niet kopiëren kan en sterft. Daardoor kunnen de reeds aangevallen beschermende immuunsysteem cellen CD4 zich weer herstellen en toenemen. Heet bloed en alle organen worden vrij van het virus en weer gezond. Het virus dringt ook echter door in de botten (het merg) en daar kan het medicijn moeilijk bij komen. Zolang je echter dagelijks het medicijn gebruikt, kan het virus niet uit de botten treden en richt daar ook geen schade aan.
Zo wordt je weer kerngezond en je kan ermee oud worden maar zolang er geen echt HIV dodend medicijn is blijf je je leven lang dagelijks twee pilletjes slikken.

 RED RIBBON:

Het rode lint, ook wel bekend als de “red ribbon,” is een internationaal symbool voor solidariteit met mensen die leven met hiv/aids en ter bewustmaking van de strijd tegen de ziekte. De oorsprong van het rode lint als aids-teken dateert uit de vroege jaren 1990. Het rode lint werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tony Awards (een jaarlijkse prijsuitreiking voor prestaties in de Amerikaanse theaterindustrie) in 1991. Acteur Jeremy Irons droeg een rode lint op zijn revers om steun te betuigen aan vrienden die met hiv of aids leefden. De zichtbaarheid en impact van het symbool groeiden snel, en het werd al snel wereldwijd erkend als het symbool van aidsbewustzijn.

Zijn er mensen genezen van HIV?

Ja twee mensen. Timothy Brown onderging in 2007 een stamceltransplantatie. Een zeer risicovol middel om hem te genezen van leukemie. De arts gebruikte daarbij donorcellen die immuun zijn voor hiv, in de hoop dat ook zijn hiv zou genezen. Dat gebeurde: na uitgebreid onderzoek werd hij in 2009 ook genezen verklaard van hiv. 20 September 2020 overleed hij; niet aan HIV.

Adam Castillejo, ook wel bekend als “The London Patient”, is de tweede persoon waarvan bekend is dat hij genezen is van een HIV-lnfectie. Zijn lichaam werd resistent tegen HIV-infectie nadat hij in 2016 een beenmergtransplantatie kreeg om Hodgkin-lymfoom te behandelen. De Duitse donor droeg de CCR5-Δ32-mutatie die resistentie tegen HIV-infectie geeft. Het is waarschijnlijk vanwege zijn half-Nederlandse vader dat Adams donor compatibel was. Momenteel 43 jaar oud al 7 jaar HIV vrij.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs