Niet burgelijk correct, wél speels!

Tina Turner -Gay-Icoon- overlijdt op 83-jarige leeftijd

Queen of Rock 'N' Roll

Zangeres Tina Turner is overleden. De Amerikaanse stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küssnacht in Zwitserland, meldt haar woordvoerder. Turner, ook wel bekend als de Queen of Rock ‘n Roll, scoorde in de jaren zestig en zeventig grote hits met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Later had ze ook een succesvolle solocarrière.

bron: ANP

Turner, geboren in Tennessee, begon haar carrière in de jaren vijftig. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden onder met River Deep, Mountain High en Proud Mary. Ook solo was Turner een succes. In de jaren tachtig reeg de zangeres de hits aaneen en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze met nummers als Private Dancer, Tonight, What’s Love Got To Do With It en The Best. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers, en is daarmee nog steeds een van de grootste concerten ooit.

Gewelddadig huwelijk

Tegen die tijd was Turner al tien jaar vrij van haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze was later openhartig over het misbruik door haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijk en hun muzikale partnerschap. Ze belandde meermaals op de eerste hulp met verwondingen. Het huiselijk geweld leidde zelfs tot een zelfmoordpoging in 1968. Het kostte tijd om voor zichzelf op te komen, zo verklaarde ze later. Onder andere het boeddhisme speelde daarin een belangrijke rol.

Gezondheidsproblemen

In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was. Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf afgelopen december.

Voorvechtster Gay Community

Ze was een uitgesproken voorvechtster van de Gay-Community en van mensen met HIV. Tina Turner presenteerde de eerste Gay Games in San Francisco in 1982. In een interview met The Advocate in 2000 sprak Tina Turner haar steun uit voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. “Ik denk dat mannen die met mannen trouwen en vrouwen die met vrouwen trouwen een prachtig iets is; het is Gods zegen is over hen, dat is wat ik denk”.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs