Niet burgelijk correct, wél speels!

Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau.”

bron: ANP/AFP/RTR

Donald Tusk

Voormalig premier en huidig oppositieleider van de Burgerplatform-partij Donald Tusk had Polen opgeroepen massaal af te reizen naar Warschau om er te demonstreren tegen de regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Tusk en de demonstranten maken zich zorgen over democratische erosie in het Centraal-Europese land.

PiS voerde wetgeving door die meer zeggenschap gaf aan de justitieminister in het benoemen van rechters en openbaar aanklagers, wat Warschau op kritiek kwam te staan van veel westerse EU-lidstaten. Hierdoor ondermijnde PiS de balans tussen de wetgevende en de rechtsprekende macht, zo luidden de zorgen. Polen kreeg voor de juridische hervormingen een boete opgelegd door een Europese rechter en moest de hervormingen terugdraaien. Ook heeft PiS steeds meer controle over staatsmedia naar zich toegetrokken, waardoor critici van mening zijn dat het propagandakanalen zijn geworden.

lhbti-vrije zones

Ook op sociaal vlak maakt de Poolse oppositie zich grote zorgen. Critici houden PiS verantwoordelijk voor het hoegenaamd geheel terugdraaien van het recht op abortus. PiS maakte curricula op scholen aanzienlijk conservatiever. Ook wil PiS non-gouvernementele organisaties verbieden seksueel onderwijs te geven. De regeringsperiode van de PiS-partij zag ook toenemende weerstand tegen lhbti+-rechten. Zo bestempelden sommige lokale overheden zichzelf als “lhbti+-vrije zones”.

De demonstratie is twee weken voor de verkiezingen van 15 oktober. PiS staat voorop in de peilingen, maar met de demonstratie hoopt Tusk aanhangers naar de stembus te krijgen.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs