Niet burgelijk correct, wél speels!

Last van jaloezie in je relatie?

Lieve Luus

Ik heb met mijn vriendin al 2 jaar een goeie relatie maar op de raarste momenten voel ik een enorme jaloezie opkomen. Als ze eventjes praat met de kassière in de super, word ik al jaloers. Als we op visite bij vriendinnen zijn, houd ik het niet. Ik heb steeds het idee dat ze zit te flirten en dan verzin ik een smoes, barstende koppijn meestal, waardoor we voortijdig naar huis moeten. Mijn vriendin maakt zich zorgen dat ik misschien een tumor in mijn hoofd heb. Ze heeft me al twee keer naar de huisarts gestuurd. Die kan niets vinden. Die vindt nu dat ik een hersenscan moet laten maken.  Nu heb ik twee problemen. Wat moet ik doen? Anita, studente, 19 jaar

Lieve Anita

Jaloezie heeft altijd een oorzaak. In de meeste gevallen wordt de oorzaak op de verkeerde zaken geprojecteerd. Eerst buiten jezelf, bij de ander. Je denkt dan: Zij gaat vreemd, ik zie het zij flirt, zij ziet anderen meer zitten dan mij. Geheel in die lijn draait in de regel het benoemen van oorzaken zich van daaruit terug naar jezelf: Dat komt omdat ik te dik ben, dat ik te oud word, dat ik lelijk ben geworden. Beiden slaan in de regel de plank mis. 

Reageren vanuit Angst

Zowel de schuld geven aan de ander, en vervolgens aan jezelf ontwijkt de eigenlijke basis waarom je jaloers wordt. Dat ligt  veel dieper in jezelf. Simpel gezegd in maar één woord: Angst. Angst om alleen achter te blijven, angst dat je je vriendin kwijtraakt, angst dat je zielig gevonden gaat worden en laat ik duidelijk zijn dat is super menselijk. Zeker als je jong bent maar ook voor ouderen geldt dat binnen je sociale bestaan er allerlei bedreigingen bestaan waartegen we bestand moeten zijn. Tegen een heleboel leren we bestand te zijn maar niemand leert je om bestand te zijn tegen diepliggende oerdriften. Jaloezie is een drift die je kan bestrijden door aan je gevoel voor eigenwaarde te werken. Dat klinkt zo simpel maar is hartstikke moeilijk. Maar het begint bij in te zien, dat het meestal niet aan de ander ligt (tenzij de ander aangetoond onbetrouwbaar is) noch aan hoe je eruitziet bent gaan zien, een partner die echt van je houdt zal dat worst wezen. Wat dan overblijft is onzekerheid. De weg splitst zich hier in zelfbeklag of FUCK THEM. Ik ben wie ik ben en daar ben ik tevreden mee. Tevreden zijn kan wel degelijk ook een keuze zijn. Probeer het maar eens.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs
Gaysite
Laatste artikelen:
Categorieën:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.