Niet burgelijk correct, wél speels!

Jeangu Macrooy opent Pride Month Suriname

Jeangu Macrooy speelde zondagavond (lokale tijd) in Paramaribo bij de opening van de Pride Month in zijn geboorteland Suriname dat hij negen jaar geleden verliet. “Dit is voor mij heel bijzonder. Ik ben nu negen jaar in Nederland, ik was 20 toen ik wegging. Maar ik zat nog in de kast”, zegt hij tegen het ANP.

bron: ANP

Onzichtbaar

Zestien regenboogvlaggen wapperden voor Hotel Torarica, waar Macrooy zondagavond optrad met zijn band. Ook elders in Paramaribo hing de regenboogvlag. “Die pridevlaggen, dat doet zoveel…”, zegt de singer-songwriter. “Dat bedrijven een vlag uithangen, dat is een beeld dat ik niet ken.”

Als “niet erg zelfverzekerde jongen” voelde hij zich in zijn tienertijd vaak onzichtbaar. “Alsof je toch een soort van rol speelt en een deel van jezelf wegdrukt. En niemand heeft het er ook over, want het is taboe of er is totaal geen aandacht voor.” Het eerste pride-evenement van Suriname was dertien jaar geleden, weet hij nu. “Toen woonde ik nog hier, toen was ik bijna 17, maar, misschien omdat ik heel erg in de kast was, heeft dat mij niet bereikt.” Was dat wel gebeurd, dan was hij misschien eerder uit de kast gekomen. Dat deed hij nu in Nederland. “Het had ook wel ermee te maken dat als je ergens bent waar niemand je kent, je toch een soort van fresh start kan maken.”

Liefde is liefde

In Nederland is Macrooy inmiddels een boegbeeld voor inclusiviteit en gelijke rechten. “Het kan niet anders dan dat je ook een stem bent voor de community.” Hij is enthousiast over de eerste Surinaamse prideboot, die op zijn initiatief meevoer in de Amsterdamse botenparade in augustus. De artiest is geïnteresseerd in wat er in de Surinaamse lhbti-gemeenschap gebeurt, maar volgt de ontwikkelingen niet in detail. Hij vindt het mooi dat de community bij elkaar komt en elkaar weet te vinden en noemt daarnaast voorlichting heel belangrijk. “De dingen die ik als jonge jongen hoorde, de meningen die ze hadden. Allemaal gebaseerd op niet goed snappen wat het is om een queerpersoon te zijn.”

“Op de opening van de Pride stond ik als trotse, succesvolle queerpersoon”, vervolgt Macrooy over zijn boodschap die hij bij het optreden mee wilde geven. “En ik hoop dat dat mensen kan inspireren. Dat als je jezelf omarmt, de kans groter wordt dat je een gelukkig, fijn leven leidt. En ja: in de boodschap kan de hele queercommunity zich vinden: dat liefde, liefde is en dat iedereen het recht heeft om zich in alle veiligheid uit te drukken zoals ie dat wil, als ie een ander daarmee geen kwaad doet, geen pijn doet. Ja, waarom zou je daar iets op tegen hebben?”

(Visited 180 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs