Niet burgelijk correct, wél speels!

GayOfQueer-ColumnGaySite

Is het GAY of QUEER?

Het woord HOMOSEKSUALITEIT

Tot aan de jaren zestig kwam het woord: “Homoseksualiteit”  publiekelijk niet voor, niet in tijdschriften, kranten, radio, noch op TV. Mocht er iets in die richting gebeurt zijn, dan betrof het een schandaal en dan waren daar gepaste denigrerende uitdrukkingen voor zoals, Onnatuurlijk gedrag, Sodomieten, Utrechtenaren, de Griekse beginselen toegedaan, Pedofielen, Schandknapen, etc. Sinds de jaren zestig mocht het voor het eerst ook om positieve beschrijvingen van het woord “homoseksualiteit” gaan, maar werd er wel van alles aan gedaan om de term “seksualiteit” te verbloemen en zeker het woord homoseksualiteit. Het eerste krantenartikel in Nederland over homoseksualiteit (Het Parool 1965) “Kus op ongeschoren wangen” was van een journalist van het Parool, die met een homo op bezoek ging bij een aantal nichtenbars in Amsterdam en daar geen liederlijke verwilderde tafrelen aantrof, maar een gezellige, wat trutterige, sfeer van mannen die vrij met elkaar omgingen. Het was een baanbrekend artikel waarbij er zonder sensatie verslag werd gedaan van de bestaande homocultuur in Nederland. Maar wel werd door de koppensneller (degene die titels bij krantenartikelen verzint) het woord homoseksualiteit vermeden en vervangen door de mooie, de lading dekkende, kop: “Kus op ongeschoren wangen”.

HOMOFIEL

In de homogemeenschap waren we er ook niet ongevoelig voor om het woord homoseksualiteit af te zwakken tot homofilie om het toen nog beladen woord seksualiteit te vermijden.. In de oprichtingsgroep, waarin ik zat, toen we ‘s-werelds eerste homoseksuele jongeren sociëteit ZOOS oprichtten in Amsterdam (eind 1966) noemden wij onszelf ook “homofiele” jongeren sociëteit ZOOS. Op TV werd ook gesproken over de in Den Haag op het Binnenhof 27 januari 1969 gehouden eerste homodemonstratie ter wereld, over de organiserende “homofiele” jongeren- en studenten groepen. Wij hadden het georganiseerd vanuit de USWH (Utrechtse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit). Even voor de goede orde…. de tweede publieke homodemonstratie was StoneWall 23 juni 1969 New York die vaak ten onrechte geclaimd wordt als eerste ter wereld, dit terzijde. Later gingen we zelf expres over homo-Suelen spreken om de draak te steken met dat verbloemen en om weer terug te keren naar het oorspronkelijke woord.

GAY

In beginjaren 70 kwam uit Engeland en later uit Amerika het begrip GAY overgewaaid. Ik was lid van het Gay Liberation Front in Londen. Toen ik daar vroeg waarom sommigen het woord QUEER gebruikten legden zij uit dat het een oude Engelse uitdrukking was: “Queer as a Coot” wat stond voor de beschrijving van iemand die ander of afwijkend gedrag vertoont of excentriek is.  Vertaald is het “VREEMD als een Koet” een watervogel die zelden voorkwam in Engeland. Maar ze vonden dat een overleefde en discriminerende term die je beter niet kon gebruiken. We zijn niet VREEMD maar GAY. Het meeste gebruik in de rest van de voorgaande eeuw was dan ook het begrip GAY dat, niet onbelangrijk, wereldwijd werd geaccepteerd, staande voor homoseksueel dan wel de hele homogemeenschap.

van LHBT tot ....LGBTQIA+.....Z

In die tijd ontstond ook de letterbak cultuur. Eerst was het in de jaren 80 LHBT. (Lesbisch, Homo, Bi en Trans) Daar begon de taalkundige onzin waar ik toen al fel tegen was, alsof lesbisch niet homo en  homo bij uitsluiting mannelijk zou zijn. Taalkundig had het moeten zijn HBT (Homo- Bi- en Transseksueel) Pas in de jaren 20 van deze eeuw explodeerde de letterbak zover dat niemand het meer kon uitspreken, laat staan onthouden, met een enorme vreemdgroei, dermate dat de eindreeks letters, volgens het principe 1–2–3–veel, vervangen moesten worden  door het Plusteken. Taalbegrippen waren scheidend en moesten vervangen worden door genderneutrale, maar wel geslachtelijk bepaalde DE en HET woorden. Man en vrouw werd afgeschaft en vervangen door persoon. Zwakke knieën organisaties zoals de NS veranderden op slag het Dames en Heren in beste reizigers, van de scholierenorganisastie LAKS moesten  jongens en meisjes vervangen worden door beste  leerlingen en wie het waagde de normale termen nog te gebruiken was een homofoob, racist en transhater. De Woke-lobby (2018 overgewaaide Amerikaanse  import religie) werd steeds rabiater en zelfs het begrip GAY werd in de ban gedaan.

tot . .......QUEER

Het COC ging er met een miljoen subsidie voor homo-emancipatie vandoor om een QUEER transgender-lobby te beginnen. Gay Pride moest Pride worden en de homo’s lieten zich, zonder boe of bah, terzijde schuiven. Hen werd geleerd dat ze niet homo waren maar een cis-persoon. Voor een zelfverklaard onzijdig cis-persoon zijn de termen homo en hetero vloekwoorden, want die woorden zijn de oorzaak van scheiding en discriminatie. Door het gebruik van het Woord ontstaat het probleem, is de leentje-leerde-lotje-lopen-ideologie. Het geheel doet me nog het meeste denken aan iemand die geld geleend heeft, het niet terug kan betalen en dat niet meldt, ervan uit gaande dat als je niet over het probleem praat, dan bestaat het niet. Homoseksualiteit in de ban door homo’s, hoe diep kan het zinken.

HOMOSEKSUALITEIT afschaffen!

 Laat ik duidelijk zijn, het afschaffen van het woord neger verandert de huidskleur niet. Het afschaffen van de begrippen man en vrouw veranderen mannen en vrouwen niet. Het afschaffen van de begrippen homo en hetero veranderen de belangstellingen voor het eigen of andere geslacht niet. Zoals een vriend laatst tegen me zei: Ach zo’n geeloranje-harige woke oorbel dragende cis-spriet wil uiteindelijk maar één ding: een gespierde kerel met een enorme lul. Zoals Bertolt Brecht al zei: Zum erst kommt das Fressen, und dann die Moral“ (Eerst komt het vreten en dan de moraal) De natuur is keihard.

 De natuur onderscheidt en bestaat uit regel en uitzondering, doch in de natuur komt het nergens voor dat de uitzondering de regel is. Homosdeksualiteit blijft altijd marginaal tussen de 5 a 10% der mensheid. Transgender 0,0005%.

Terug naar GAY.

Jammer genoeg zal het probleem nooit de wereld uitgaan. In de geschiedenis is homoseksualiteit altijd heen en weer gegaan van maatschappelijk meer geaccepteerd (Romeinen, Grieken) tot eeuwenlang zwaar vervolgd waarbij religie het meeste kwaad aanrichtte en nog steeds in grote delen van de wereld aanricht. Dat probleem los je niet op met taalkundige ontkenning. Dat moet je blijven bevechten. Strijden voor Homorechten gebeurt niet door het woord Homo of Gay af te schaffen en te vervangen voor begrippen die uiteindelijk net zoveel onderscheid maken. De beste term is de term die het minste weerstand oproept bij voor- en tegenstanders en dat is niet de term Queer, die terecht tegenstand oproept, (hoe gestoord moet je zijn om jezelf VREEMD te noemen), noch de niet te snappen term LHBTQ+ (geen hond weet waar die laatste letters voor staan) bestaande uit uitzondering op uitzondering op uitzondering, maar de term GAY! 

 

Die houden we er dus in.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs