Niet burgelijk correct, wél speels!

nigera-gay

Homo’s vluchten uit Nigeria – Nederland zegt: ‘Niet Welkom!’

GaySite heeft in eerdere artikelen aandacht gevraagd voor de benarde positie van homoseksuelen in Nigeria, die daar voor hun leven vrezen. Helaas ziet onze Immigratie en Naturalisatiedienst IND nog steeds niet in hoe ernstig hun situatie is.

Een asielzoeker uit Nigeria, die dankzij een uitvoerig rapport van LGBT Asylum Support in de herhaalde procedure kon, is in recordtijd afgewezen. Conclusie van de IND: ‘niet homoseksueel genoeg’. De man moest een jaar wachten voordat hij opnieuw gehoord werd en toen het zover was, wees de IND niet alleen het rapport en brieven af maar vond de afwijzing plaats amper twee uur na de afronding van een kort en gebrekkig gehoor door de IND. 

De vraag rijst: hoe kan de IND binnen twee uur een acht pagina’s tellend voornemen tot afwijzen opstellen en was er daarmee op voorhand eigenlijk al niet een besluit genomen?’ De medewerker die het interview afnam, bleek ook de beslismedewerker te zijn geweest. Daarmee is volgens LGBT Asylum Support de objectiviteit en de kwaliteit van de besluitvorming door de IND in het geding. ‘Dit is ronduit schandalig’, zegt voorzitter Sandro Kortekaas. ‘Het is enorm moeilijk om met gedegen rapporten LHBTI-asielzoekers opnieuw in procedure te krijgen. De IND ziet onze deskundigheid daarin niet en betwijfelt onze objectiviteit. De IND heeft een onderzoeksplicht en juist die lijkt hierbij sterk gekleurd: Nigerianen moeten verhoudingsgewijs met meer bewijslast komen dan asielzoekers uit andere landen. Dat is een vorm van discriminatie waar we eerder de IND tijdens zitting mee geconfronteerd hebben.’ Volgens de organisatie die homoseksuele asielzoekers bijstaat, is het onderzoek van de IND ondermaats. 

LGBT Asylum Support heeft inmiddels een brief gestuurd aan de verantwoordelijk staatsecretaris en aan de Tweede Kamer, over het gebrek aan kwaliteit en objectiviteit bij de IND. Begin dit jaar heeft de stichting een gesprek gehad met de nieuwe directeur van de IND.
(Visited 48 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs