Niet burgelijk correct, wél speels!

Homo-ontmoetingsplekken onder druk

Er is een kat-en-muisspel gaande tussen de overheid en mannen die afspreken op Homo-ontmoetingsplekken. Althans, dat zegt stichting Platform Keelbos. Deze actiegroep komt op voor het behoud van plekken in de openlucht waar mannen elkaar ontmoeten voor anonieme seks of sociaal contact.

bron: anp/nos

Rijkswaterstaat grijpt in

Het ‘cruisen‘ gebeurt op parkeerplaatsen, bij meren of parken. De locaties worden gedeeld via online fora. Sommige ontmoetingsplekken voor mannen zijn al tientallen jaren in gebruik. Seks hebben in de openlucht mag van de wet, mits ongezien. Als Rijkswaterstaat of de gemeente een bosje kapt, of een hek plaatst, verhindert dat mannen dus om af te spreken. Dat doet Rijkswaterstaat bewust om homo’s te weren die zij ongewenst acht.

Zulke aanpassingen zijn er nogal eens. Platform Keelbos procedeert op meerdere plekken in het land tegen Rijkswaterstaat en gemeenten die locaties onder handen hebben genomen. Zoals parkeerplaats de Witte Molen in Groningen, aan de A28. Daar liep een pad vanaf de Rijksweg naar het bos erachter. Lange tijd was het een ontmoetingsplek voor mannen, totdat Rijkswaterstaat het pad vorig jaar weghaalde met een beroep op verkeersveiligheid en sociale veiligheid (een pad ver weg van enig verkeer).

Taboe op homoseksualiteit

“Wij worden actief geweerd, en dat is pure discriminatie”, zegt Anthony Mathijsen van de actiegroep. De mannen doen niets illegaals, zegt hij. Toch voert de overheid volgens hem beleid tegen de ontmoetingsplekken. Hij wijst op een brief aan de gemeente Groningen.

Daarin schrijft Rijkswaterstaat dat er sprake is van een ontmoetingsplek tussen personen, “wat resulteert in ongewenst gedrag dat wij tot het minimum willen beperken op een verzorgingsplaats langs de rijksweg A28”.

Platform Keelbos heeft beroep bij de rechtbank aangetekend, met de vraag of het pad afgesloten had mogen worden. Ook loopt er een bezwaar bij de gemeente Groningen. De stichting hoopt op deze manier de ontmoetingsplek weer bereikbaar te krijgen. “Cruising is onderdeel van onze cultuur”, zegt Mathijsen. “We leven in een multi-seksuele samenleving, dat vergeet de overheid soms.”

“Er heerst nog steeds een taboe op homoseksualiteit”, zegt ook onderzoeker Laura Griffin van sociaal kenniscentrum Movisie. “Rond ontmoetingsplekken geldt soms een ontmoedigingsbeleid, terwijl ze een sociale functie hebben.” Veel ontmoetingsplekken zijn te vinden op of rondom de Biblebelt, waar mannen lang niet altijd uit de kast durven komen.

Even stoom afblazen bij gelijkgestemden kan belangrijk zijn. “Dat is blijkbaar nog nodig in deze tijd”, zegt Griffin. De plekken weren of weghalen helpt volgens haar niet: “ze poppen dan elders weer op”.

Veiligheid in het geding

Rijkswaterstaat heeft geen specifiek beleid over mannenontmoetingsplekken, reageert een woordvoerder. Wel is er ‘algemeen beleid’ over hoe Rijkswaterstaat verzorgingsplaatsen inricht. “Dit zijn plekken aan de weg waar mensen hun reis tijdelijk kunnen onderbreken om bijvoorbeeld te rusten, te tanken, wat te eten of drinken, de hond uit te laten, een sanitaire stop te maken of de lading te inspecteren. Uitgangspunt is dat veilig en doelmatig gebruik van de verzorgingsplaats voorop staan.”

Rijkswaterstaat kapt alleen bosjes of sluit wegen af als daarvoor een vergunningsaanvraag binnenkomt die niet geweigerd kan worden, of als de veiligheid in het geding is. En dat laatste was langs de A28 het geval, door het paadje dat naar de snelweg liep, zegt de woordvoerder.

Platform Keelbos vecht ook tegen de plannen voor parkeerplaats De Veenbult aan de A15 bij Gorinchem. Daar moeten bomen wijken voor een nieuwe zendmast, zo schreef de Volkskrant eerder, waarmee de homo-ontmoetingsplek die al tientallen jaar in gebruik is in gevaar komt. Ook hiervan zegt Rijkswaterstaat dat het als beheerder van het groen vergunningsaanvragen toetst aan de wet, en dat de mannen die op de locatie komen niet actief worden tegenwerkt.

Dat is nogal huichelachtig als je eerst met verzonnen argumenten het zo masseert dat er van een door Rijkswaterstaat gesignaleerd homoprobleem, een verkeersveiligheidsprobleem wordt gemaakt en dan de door hen gemanipuleerde wet gebruikt om de handen in onschuld te wassen.

(Visited 475 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs