Niet burgelijk correct, wél speels!

Henri Haan presenteert OUTLOUD

Gaysite, vaste gast bij Radio4All

Interview met Henri Haan presentator OUTLOUD

Gaysite wekelijks te gast bij Radio4all.

Een maand geleden kreeg ik een uitnodiging van de programmamaker Henri Haan, van het nieuwe Gay-Radio-programma: OutLoud.

De vraag was of ik vragen op allerlei Gay gebied van luisteraars live in de uitzending wilde beantwoorden en ook achtergrondinformatie over historische en actuele gay zaken wilde geven, als een soort Homo-orakel en Lieve Lita combi. Zo geschiedde. Normaal interviewt Henri mij, maar nu interview ik Henri.

 

Stel je even voor:

Ik ben Henri 48 jaar, kom uit Groningen, Radio DJ en ooit begonnen bij OOG stadszender van Groningen. Doorgestroomd naar Simone FM. Op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken toen ik hoorde dat Giel Beelen een nieuw radiostation aan het opzetten was voor iedereen. Gelijk contact opgenomen met Giel en zodoende Henri ben ik bij Radio4All terecht gekomen. Ik ben een Thema op gaan zetten waarvan ik wilde dat het niet alleen mij zou raken maar ook vele anderen en dat nog niet op de radio is. Het zou leuk zijn om een gayprogramma te maken met name om ons een stem te geven, de regenbooggemeenschap op de landelijke radio, ja geweldig… de rest is geschiedenis.

 

 

Hoe bevalt je het HOMO zijn?

Nou het bevalt mij goed! Van jongs af aan behoorlijk wat weerstand voor mijn kiezen gehad, met name ten aanzien van het geloof en mijn ouders. Gelukkig zijn mijn ouders gescheiden en was het contact met mijn moeder dermate dat ik toch al die jaren contact met haar heb gehouden, maar mijn vader bijvoorbeeld heb ik 16 jaar niet gezien, wat geloof wel niet teweeg kan brengen.
Ik wist al bijna vanaf mijn negende dat ik  Homo was, maar op een gegeven moment had zoiets als, Hé raar volgens mij is mijn omgeving het er niet mee eens en ‘Ja; toen ik wat ouder werd besefte ik dat ik het maar beter voor me kon houden, want niemand gaat dit accepteren. Gelukkig had ik een breder vizier toen ik naar de middelbare school ging, toen woonde ik al verder weg van huis natuurlijk. Later waren mijn ouders gescheiden en toen ik 17 was heb ik het gezegd. Nou mijn moeder reageerde goed en mijn vader heeft met alles wat je maar fout kan vinden mij compleet veroordeeld tot het zwarte schaap van de familie.

Hoe actief ben je in onze gemeenschap?

Ik mag graag stappen en heb ook gewerkt in de Golden Arm, de homodiscotheek van Groningen ook wel de IT van het Noorden genoemd. Ik heb er 12 jaar gewerkt o.a. als DJ en er met veel plezier mijn veilige periode als opgroeiende homo in de grote stad beleefd. Dat is mij nog steeds heel dierbaar. Blij dat ik die periode meegemaakt heb. Die heeft mij mijn onzekerheid weggenomen en mij o.a. gemaakt tot wat ik nu ben. Af en toe mag ik nog graag even met vrienden naar Gaycafé de Prins in Groningen, mijn stamkroeg. Jammer genoeg komt dat weinig voor momenteel omdat ik het behoorlijk druk heb, maar mag er graag even naar binnen lopen en even lekker helemaal kachel raken.

Hoe ben je bij Radio4All terecht gekomen?

Ik heb Giel een berichtje gestuurd op Instagram en ben ‘in zijn DM gaan sliden’ (privé bericht sturen, red.) ik heb daar gevraagd, .. goh joh mag ik jou een Pitch (korte presentatie. red.) sturen voor een radioprogramma die ik ooit had gemaakt bij OOG. Toen zei hij, “Ja dat mag”, ik kreeg zijn e-mailadres en de rest is geschiedenis.

Vanwaar de naam OUTLOUD?

OUT staat voor coming-OUT en LOUD staat voor LUID, je moet je stem laten horen. We zijn op de radio te horen … dus OUT… LOUD! We moeten een vuist maken als regenbooggemeenschap naar de buiten wereld, dat wij ertoe doen en dat wij net zo poepen en pissen als iedereen, alleen dat wij niet echt passen in een heteromaatschappij en wij ons eigen maatschappij rond ons gebouwd hebben. Met al onze eigen mogelijkheden die de wet toelaat. Waarvan ik ook vind dat we op de barricaden moeten staan, als dat nodig is.

 

OUTLOUD, wat wil je met het programma?

Ik wil een gezellige sfeer neerzetten met items die ertoe doen, die de maatschappij raken, die discussie kunnen oproepen, die verhalen vertellen, de hetero luisteraar wat kan leren en zo laagdrempelig mogelijk is. Natuurlijk ook updates van al het laatste gay nieuws, zoals het nieuws dat wekelijks de Gaykrant brengt en jij Vincent, ons homo-orakel, met alle verhalen en de geschiedenissen die je vertelt, ik bewonder je enorm om de kennis die je hebt over de regenboogscene, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, dat jij daar behoorlijk veel vanaf weet en ik ben heel blij dat wij kunnen putten uit jouw kennis en de mensen wat kunnen leren.

Wat is jouw droom met OUTLOUD?

Eigenlijk is dit al een droom, ik mag op de landelijke radio dit programma presenteren, tezamen met Hemmo de Vries, de boze witte heteroman, dat zijn we samen overeengekomen. Wat zou het mooi zijn als wij die brug kunnen slaan tussen de hetero vrouw of man die luistert naar een homo-programma.

Hemmo, die dan juist met die vragen komt, die wij als gay community natuurlijk al lang kennen. Hemmo kan vanaf zijn plek een brug slaan naar de heteromaatschappij of hetero luisteraar. Dat is heel belangrijk.

Zo ben ik bijvoorbeeld van mening dat een Gay Pride niet alleen uit Gays moet bestaan maar ook uit zoveel mogelijk en mensen uit de heteromaatschappij. Dat zorgt voor draagkracht en compassie en het schept een ruimte waarin we van elkaar kunnen leren. Zoals je hoort ben ik heel gedecideerd in mijn antwoorden maar ik vind ook echt dat het niet moet uitmaken of je homo of hetero bent of wat voor een seksuele drift je ook hebt ik zet je gewoon een spiegel voor. Het moet precies zo zijn dat tot aan de grens wat een hetero mag, zo ook een homo mag. Het zou helemaal mooi zijn als we met ons programma ‘dat’ voor elkaar kunnen krijgen. Dat mensen dan afstemmen en zeggen Hé dit is nou het programma dat lekker wegluistert en waar je ook nog wat van opsteekt. In deze huidige tijd laat de acceptatie van onze gemeenschap veel te wensen over en is het nodig dat we een vuist maken samen, met de programma’s, met de onderdelen uit de show, maar ook met die maatschappij die wel open staat voor de regenboogscene. Ik hoop dat ook wij met zijn allen de kracht zullen vinden en dat we ervoor kunnen zorgen dat we vredelievend met elkaar kunnen leven.

OUTLOUD zend elke dinsdag avond tussen 22 en 24 uur uit op
Radio4All.nl (via internet) en via de radio op diverse kanalen (ligt eraan waar
je woont). 
 Voor Radio Frequenties zie hieronder.

Geen uitzending op 26 dec 2023   en 2 jan 2024.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs

Laatste artikelen:
Categorieën:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.