Niet burgelijk correct, wél speels!

Faith Intervention, winnares 2023
Faith Intervention, winnares Holland's Best Drag Artist 2023

Gaysite te gast bij Holland’s best Drag Artist

Zondag 22 oktober vond in Vila Thalia Rotterdam de Finale plaats van Holland’s Best Drag Artist.

Organisator Connie van der Maas had me als hoofdredacteur van Gaysite tezamen met onze Gaysite-teamleden uitgenodigd voor deze wervelende show. Het Rotterdamse Club Vila Thalia is daar bij uitstek geschikt voor er kan zo’n duizendkoppig publiek in. Het heeft een theater En-Ronde, dat wil zeggen dat het podium tot ver in het midden van de zaal reikt en de tribunes met luxe zitjes in een waaiervorm rondom het podium gegroepeerd zijn. Elke rij zit anderhalve meter boven de voorgaande rij waardoor iedereen, waar je ook zit, onbelemmerd zicht heeft op het podium, waar spectaculaire acts plaats vonden.

MISS TRAVESTIE 1987:

Het hedendaagse “Drag Artist” is voortgekomen uit de oude Miss Travestie verkiezingen, waar Connie van der Maas in 1987, 36 jaar geleden mee begon. Vincent (Gaysite) bij Hollands Best Drag ArtistConnie had mij daarbij ook speciaal uitgenodigd omdat ik haar eerste presentator van haar Miss Travestie Holland 1987 verkiezing was, ik zat nog niet op mijn plaats of een schijnwerper en microfoon werd op me gericht. Tsja 1987, Ik was toen presentator van Lokatel TV en volgens mij moet ik nog een opnameband van die allereerste Miss Travestie verkiezing hebben die toentertijd op TV werd uitgezonden.

Juryvoorzitter was de inmiddels overleden schatrijke Prince de Lignac (Abraham van Leeuwen) eigenaar Nederlands Talen Instituut en van een enorm privé cruiseschip met tig-man bediening die zichzelf een officiële Prince titel had gekocht. Die verkiezing vond toen plaats in disco Gay-Palace in Rotterdam. Daar presenteerden Trava’s zich als een soort modeshow met hun outfit, liepen heen en weer, vertelden iets over zichzelf en dat was het. Sommige act net iets te laat beginnend, omdat een wimpers zoek was, een ladder in de kous, de pruik achterstevoren opgezet of het make-uppen uitliep. Alles stond nog in zijn kinderschoenen maar er waren prachtige vrouwen bij. De zaal was nog niet zoals nu volledig gevuld met extravagante Trava’s maar het publiek bestond toen nog uit het gewone Gay-Palace publiek.

Van Miss Travestie tot Drag Artist:

Inmiddels is Miss Travestie na 36 jaar zeer volwassen uitgegroeid tot echt theater met Drag artiesten, waaraan diverse eisen gesteld worden. Je moet kunnen playbacken (een aantal zong ook live), dansen, een act neerzetten met eigen muziek, eigen kleding maken en eigen make-up verzorgen. Connie vertelde me dat er zelfs Drags waren die hun eigen pruik maakten, ik weet nog tijdens mijn theateropleiding dat je dat ook moest kunnen, monnikenwerk, haartje voor haartje op gaas knopen. Alle respect daarvoor.

Drag; geen exclusieve mannenaangelegenheid meer:

bustin king bij hollands drag artistVerrassend was dat er niet alleen mannen als vrouw, maar ook een vrouw die zich als man presenteerde bij was, niet onverdienstelijk overigens en beloond met een daverende ovatie vanuit de zaal. De jury bestond uit Trava’s van de eerste en tweede generatie. Als we in blokken van vijftien jaar spreken zijn er inmiddels al drie generaties Drag. Die enorme groei van Drag was ook te zien, want bijna het gehele publiek was verkleed in de meest uiteenlopende opvallende creaties. Dat maakte de avond tot een opwindende en extravagante happening. Je voelde dat iedereen opgelaten was en uren besteed had aan de voorbereiding tot deze dag.

Bestaat Gay-sensatiegevoel?

Jawel hoe raar het ook klinkt! Hoe moet je dat omschrijven. Dat opgelaten gevoel waardoor je al nerveus van spanning de deur binnen gaat van de plaats waar “HET” plaats vindt. Je weet dat iedereen dat gevoel heeft want iedereen heeft die voorbereidings-metamorfose meegemaakt, voor binnenkomst. Dat gevoel waar de Gay-scene in uitblinkt en waar het uniek in is. Ook deze avond weer. Er kwam een oud gevoel over me, dat ik kende uit de tijd van de IT waarvoor we (ik had toen een driehoeksrelatie) al weken van tevoren een act bedachten, de ene keer als leerboys met vrouwenpruiken, de andere keer als beveiligers in smoking en oortjes in, zonnebril op en met een attachékoffer met handboeien aan de pols met snelle pas dwars door de IT heen en weer lopend, dan weer in zwemkleding met een zwemband en snorkel, elke week moest er een nieuwe act bedacht worden. Het was kijken en bekeken worden. Dat gold ook deze avond in Club Vila Thalia weer.

De Jury:

Wat me opviel was dat de jury zich niet uitte in slijmerig: “Meid wat goed, Ongelooflijk gewoon wat zie je er mooi uit, Gewèèèldig!!!”. Nee, serieus scherp analyserend wat goed maar ook wat fout ging en verbeterpunten aangevend. Scherp en begripsvol. Petje af voor de kwaliteit van de Jury.

Winnares van Holland’s Best Drag Artist 2023 was: Faith Intervention

Faith Intervention, winnares 2023

 

Shownieuws: Boer Geert Jan als Drag artist

(Visited 166 times, 1 visits today)

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs

Laatste artikelen:
Categorieën:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.