Niet burgelijk correct, wél speels!

Gay Pride Tbilisi (Georgië) op brute wijze beëindigd door anti-gay-demonstranten

De jaarlijkse Gay Pridefestival in de Georgische hoofdstad Tbilisi is op brute wijze bestormd door zo’n 2.000 ultraconservatieve anti-gay-demonstranten waarna het festival op last van de lokale overheid is afgelast.

bron: ANP/Reuters

Hulpdiensten Tbilisi falen

Na de gewelddadige incidenten tijdens de Gay Pride in 2021 hebben alle pride evenementen in Tbilisi een besloten karakter om de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen. Volgens de directeur van de Gay Pride Tbilisi hebben de lokale hulpdiensten gefaald en gaan er filmpjes rond op social media waarin is te zien dat een aantal beveiligers met de handen over elkaar toekijkt als de eerste anti-gay-demonstranten zich toegang hebben verschaft tot het festivalterrein.

De Gay Pride-organisatie schrijft op Twitter dat de politie de demonstranten niet arresteerde of van het terrein verwijderde en dat de demonstranten vervolgens begonnen te feesten op het festivalterrein, het podium en kraampjes vernielden en drank en waardevolle spullen hebben gestolen.

Potentiële EU-kandidatuur

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft woedend gereageerd op de gebeurtenissen en beschuldigt de regeringspartij Georgische Droom van het openlijk aanzetten tot het tegenprotest. In een toespraak naar aanleiding van het gewelddadige protest, noemde ze het verontrustend dat het tegenprotest werd “uitgelokt, getest en openlijk gesteund” uitgerekend door parlementsleden van de regeringspartij.

De bestormers van het Pride-festival worden gelinkt aan een ultraconservatieve Georgische organisatie, die Alt-Info heet en op haar beurt gelinkt wordt aan Rusland. Georgië lijkt de voorbije jaren een geopolitiek speelveld tussen Rusland en de Europese Unie te zijn geworden. Volgens de organisatoren van de Gay Pride worden homorechten door Rusland gezien als basiswaarden van de EU. Daarom zet het groepen als Alt-Info in om Prides te verstoren. De leden van Alt-Info zouden vaak mannen uit afgelegen regio’s zijn, die geld aangeboden krijgen door Rusland. De vrees bestaat nu dat het aanhoudende anti-homogeweld negatieve gevolgen kan hebben voor een potentiële EU-kandidatuur van Georgië.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs