Niet burgelijk correct, wél speels!

Fotograaf Erwin Olaf onverwachts overleden na longtransplantatie

Erwin Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden. Dat heeft de manager van de fotograaf namens de familie bevestigd aan het ANP.

bron: ANP

“Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten”, luidt het statement vanuit de familie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. De manager van Olaf liet vanuit het ziekenhuis weten dat later deze week meer nieuws zal komen over de mogelijkheid tot het nemen van afscheid.

Erkenning in binnen- en buitenland

Olaf werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum en werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen “diversiteit viert in al zijn vormen” en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen. Foto’s van Olaf bevatten vaak een uitdagende stijl met veel naakt, die in het begin als provocerend werd gezien. Later kreeg de fotograaf vooral erkenning voor zijn werk. Olaf exposeerde in binnen- en buitenland.

Voorvechter homo-emancipatie

Erwin Olaf was een bevlogen voorvechter van homo-emancipatie. Olaf begon als fotojournalist in de homoscene, met provocerende werken, en koos en regisseerde daarna steeds meer zijn eigen thema’s – zoals seks, agressie en verdriet.
De koninklijke familie, gefotografeerd door Erwin Olaf in 2018.BEELD RVD

Koningshuis

De fotograaf had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. Olaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Tags:

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs
Categorieën:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.