Niet burgelijk correct, wél speels!

Ontmoetingsplaats in een dichtbegroeid bos
Image by wirestock on Freepik

Cruisen in HOP’s of MOP’s?

Homo ontmoetingsplaatsen – wat zijn dat?

Om mee te beginnen de term homo-ontmoetingsplaats is onjuist. Tegenwoordig spreken we van Mannen OntmoetingsPlaatsen MOP’s. Het blijkt dat 80% hetero/biseksueel is. Daar valt ook een groot percentage homo’s onder die als hetero leven. Getrouwd zijn kinderen hebben zoals blijkt uit kinderzitjes in auto’s op de parkeerplaatsen.

In de volksmond heten deze plaatsen ook wel banen of cruisingsgebieden.

Waar vind je die?

Je vindt deze in stations, parken, openbare toiletten parkeerplaatsen langs snelwegen, duinen, meren, bossen enz. Mannen leggen daar contact en trekken zich terug uit het zicht van anderen. Prostitutie komt nauwelijks voor. Wangedrag komt nauwelijks voor, wel door bezoekers met hele andere uitgangspunten zoals potenrammer, berovers en chanteurs. Daarmee zijn de bezoekers een kwetsbare groep. Nieuw beleid van de politie gaat ervan uit dat het bestaan van MOP’s een realiteit is en dat het haar taak is kwetsbare groepen te beschermen.

Daartoe heeft ze op 14 maart 2017 een algeheel nederlands politie beleid bepaald met als titel:

Handelingskader: Politie op mannen-ontmoetingsplaatsen

Politie in uniform, politie wagen
© ANP

Zij gaan er vanuit dat MOP’s al sinds mensenheugenis bestaan, weg halen of verbieden heeft geen zin want binnen no time is een nieuwe plek gevonden. Daarmee verliest de politie het zicht, hetgeen zij nou juist niet wil.

De koerswijziging bij de politie is nu handhaving met begrip voor de kwetsbaarheid van deze groep. Dus niet meer surveilleren met grootlicht of zoeklicht in de bosjes schijnen of aanroepen via de megafoon. Geen opmerkingen meer maken van: Weet je vrouw hier wel van, of zal ik je thuissituaties eens inlichten. Zonder wettelijk kader om legitimatie vragen of zomaar kentekens registreren. Vanaf 2017 geldt het handhavingskader en zijn dit soort veel voorkomende praktijken van homopesten door de politie niet meer toegestaan.

Mag je nou zomaar buitenshuis seks hebben?

Daar bestaan nogal wat misverstanden over voor wat betreft seks hebben in de buitenlucht, het antwoord is kort en bondig: JA, dat mag! Maar…..en dan komt er een maar, het mag niet vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Nimmer was een wetsregel zo simpel. De praktijk is echter iets minder simpel.

Wat als nu iemand achter zijn hond aanloopt de bosjes in en dan een beeld te zien krijgt dat men als choquerend ervaart, dan wil dat nog niet zeggen dat de de seksende mannen verbaliseerbaar zijn. De mannen hebben zich in dat geval keurig gehouden aan de wet. Als men er moeite voor moet doen om door bosjes kruipend achter je hond aan te gaan dan is het een vorm van niet bedoelde samenloop van omstandigheden, het wordt ervaren als overlast maar wettelijk valt het daar niet onder.

Zoals een rechter opmerkte in een van de processen in deze: Overlast moet tegengegaan worden, maar een maatschappij zonder overlast is niet wenselijk. Een hond die blaft een baby die midden in de nacht krijst, mensen die aan het verbouwen zijn, we bezorgen elkaar dagelijks overlast. In het voorbeeld van de mannen en de hondeigenaares spreekt de wet van acceptabele overlast.

verboden seks mannen
Bron: Omroep Gelderland, foto: Martin Ommering

De klacht van een vrouw die wel tien keer langs een plek is gelopen waar zij choquerend mannenkontakt constateerde is ook niet onder overlast vallend, zij had ervoor kunnen kiezen, de situatie kennende, daar niet te lopen. Artikel 239 SR schending van de eerbaarheid is van toepassing als men zeer zichtbaar op de openbare weg sekskontakt heeft, potlood vent of masturbeert.

Rijkswaterstaat

Daar waar de politie een begripsvol en mijns inziens goed beleid voert, verkeert aan de andere kant van het spectrum een homohatende Rijkswaterstaat die onder het mom van natuurbehoud, rigoureus de natuur platwalst met bulldozers, heggen wegrukt om MOP’s tegen te gaan. Daarmee wordt het mannen onmogelijk gemaakt niet zichtbaar vanaf de openbare weg elkaar te ontmoeten. Rijkswaterstaat discrimineert overigens niet stiekem maar ongegeneerd openlijk zoals in brieven aan gemeentes waarin zij stelt dat MOP’s moeten worden tegengegaan zonder ook maar een natuurargument te benoemen. Namens de staat der Nederlanden wordt openlijk gediscrimineerd, Hetero ontmoetinsgplaatsen echter, zoals de rietlanden, worden met rust gelaten. Gelukkig is er de Stichting Platform Keelbos die keer op keer processen voert tegen Rijkswaterstaat en gemeenten die zich aan homodiscriminatie schuldig maken.

Maar laten we praktisch worden.

Hoe werkt het. Als je weet waar zo’n plek is (even googlen) dan ga je er rondlopen en observeer je eerst, je doet of je gewoon wandelaar bent. Als je terrein verkend hebt kan je gaan zoeken, waar vindt aktie plaats of staan geïnteresseerde mannen. Hanteer altijd het uitgangspunt dat je niet opdringerig bent, noch mensen die bezig zijn stoort. Er heersen altijd ongeschreven wetten van respect voor elkaar. Vrij veilig en geniet van elkaar.

(Visited 1.995 times, 1 visits today)

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs
Categorieën:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.