Niet burgelijk correct, wél speels!

Condooms: Essentiële Gids voor Veilig en Effectief Gebruik

Condooms zijn essentiële beschermingsmiddelen die al decennialang worden gebruikt om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen en ongewenste zwangerschappen te verminderen. Deze dunne, rekbare hoesjes, meestal gemaakt van latex of polyurethaan, bieden een fysieke barrière tussen de geslachtsdelen van partners om de overdracht van lichaamsvloeistoffen en sperma te verminderen. In dit artikel zullen we het belang van condooms en hoe ze correct te gebruiken nader onderzoeken.

Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en materialen om aan de behoeften van diverse gebruikers te voldoen. Enkele voorbeelden zijn ultradunne condooms voor verhoogd gevoel, geribbelde of genopte condooms voor extra stimulatie en condooms met speciale glijmiddelen om zowel de sensatie als de bescherming te verbeteren. Bovendien zijn er speciale condooms voor mensen met latexallergieën, waardoor ze toegankelijk zijn voor iedereen die veilig wil vrijen.

Hoewel condooms effectief zijn in het verminderen van de risico’s op soa’s en zwangerschap, is het belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken om hun effectiviteit te maximaliseren. Dit omvat het kiezen van de juiste maat en het correct aanbrengen van het condoom, evenals het gebruik van voldoende glijmiddel indien nodig.

Condooms basics

Wat Zijn Condooms

Condooms zijn een soort anticonceptiemiddel dat wordt gebruikt om ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen. Ze zijn meestal gemaakt van latex, polyurethaan of lamsvlies en vormen een barrière tussen de penis en de vagina, anus of mond tijdens seksuele activiteiten.

Materiaalsoorten

Er zijn verschillende soorten materialen die worden gebruikt voor de productie van condooms, waaronder:

 1. Latex: De meest voorkomende materiaalsoort, latex condooms zijn rekbaar, effectief en bieden goede bescherming tegen zwangerschap en soa’s.
 2. Polyurethaan: Een alternatief voor mensen met een latexallergie, polyurethaan condooms geleiden warmte beter en zijn dunner dan latex condooms, wat kan zorgen voor een natuurlijker gevoel tijdens seks.
 3. Lamsvlies: Gemaakt van de dunne darm van lammeren, lamsvlies condooms zijn een natuurlijk en dierlijk product, ze bieden een meer natuurlijk gevoel, maar zijn minder effectief in het voorkomen van soa’s.

Maten

Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat gebruikers een goede pasvorm kunnen vinden en optimaal comfort en bescherming kunnen ervaren. Maten variëren in:

 • Omtrek: De omtrek van het condoom kan variëren van nauwsluitend tot ruim. Een strakker condoom kan helpen om het op zijn plaats te houden, terwijl een groter condoom extra comfort kan bieden.
 • Lengte: Condooms kunnen ook variëren in lengte, en sommige merken bieden grotere opties voor mannen met een langere penis.

Het is belangrijk om de juiste maat condoom te kiezen voor optimale bescherming en comfort. Een te kleine of te grote condoom kan leiden tot scheuren of afglijden, wat de effectiviteit vermindert.

Populaire Merken

Durex

Durex is een van de bekendste condoommerken ter wereld. Ze staan bekend om hun betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid. Durex condooms zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals latex en polyisopreen, en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, texturen en smaken om aan de wensen van de gebruikers te voldoen.

Enkele populaire Durex condooms zijn:

 • Durex Extra Safe – extra dik voor meer veiligheid
 • Durex Feeling Sensitive – dunner voor meer gevoel
 • Durex Taste Me – smaakjes voor meer plezier

Nom

Nom is een minder bekend merk, maar dat betekent niet dat hun condooms van mindere kwaliteit zijn. Nom condooms zijn gemaakt van natuurlijk latex, wat zorgt voor een goede pasvorm en betrouwbare bescherming. Daarnaast zijn ze vrij van smaak- en geurstoffen, waardoor ze aan de voorkeuren van verschillende gebruikers voldoen.

Enkele voordelen van Nom condooms zijn:

 • Natuurlijke materialen
 • Goede pasvorm
 • Betrouwbare bescherming

Préservatifs

Préservatifs is een Frans woord voor condooms en verwijst dus niet specifiek naar een merk. Er zijn diverse merken die in Frankrijk populaire préservatifs aanbieden, zoals Manix en Intimy. Deze merken bieden een breed scala aan condooms in verschillende maten, materialen en smaken om aan de behoeften van gebruikers te voldoen.

Enkele eigenschappen van populaire préservatifs zijn:

 • Betrouwbare bescherming tegen zwangerschap en SOA’s
 • Comfortabele pasvorm
 • Verschillende texturen voor verhoogd plezier

Glijmiddel Gebruiken

Soorten Glijmiddel

Er bestaan verschillende soorten glijmiddelen die geschikt zijn voor diverse situaties. Enkele veelvoorkomende soorten zijn:

 • Waterbasis: Dit type glijmiddel is gemakkelijk af te wassen en veilig in combinatie met condooms. Het droogt soms sneller op, maar kan eenvoudig gereactiveerd worden met wat water of speeksel.
 • Siliconenbasis: Dit glijmiddel is langer houdbaar en droogt niet snel op. Het kan echter sommige seksspeeltjes beschadigen en is moeilijker af te wassen dan een glijmiddel op waterbasis.
 • Hybride: Deze glijmiddelen combineren de eigenschappen van water- en siliconenbasis glijmiddelen, en zijn geschikt voor veel situaties.
 • Oliebasis: Dit type glijmiddel is niet veilig in combinatie met latex condooms, aangezien het het materiaal kan verzwakken en een verhoogd risico op breken oplevert.

Hoe Glijmiddel Aan Te Brengen

Het correct aanbrengen van glijmiddel is belangrijk om de gewenste werking en ervaring te bereiken. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van glijmiddel:

 1. Lees de instructies: Elk glijmiddel heeft unieke kenmerken en instructies voor gebruik. Controleer vooraf de verpakking en volg de aanwijzingen op.
 2. Breng de juiste hoeveelheid aan: Begin met een kleine hoeveelheid glijmiddel en voeg indien nodig meer toe tijdens de activiteit.
 3. Verdeel het glijmiddel: Een gelijkmatige verdeling van het glijmiddel is belangrijk voor een prettige ervaring. Breng het aan op de gewenste lichaamsdelen en het condoom, en verspreid het goed over het oppervlak.
 4. Voeg indien nodig meer toe: Afhankelijk van de duur en intensiteit van de activiteit kan het nodig zijn om tussendoor extra glijmiddel aan te brengen.

Door deze stappen te volgen en de juiste soort glijmiddel te kiezen, kunt u een plezierige en veilige ervaring garanderen. Houd er echter rekening mee dat glijmiddel op oliebasis niet geschikt is voor gebruik met latex condooms.

MST Preventie

Belang Van Condooms In Preventie

Condooms zijn een essentieel hulpmiddel bij de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), ook wel bekend als MST’s (MST). Ze vormen een fysieke barrière die de overdracht van infecties tussen partners tijdens seksuele activiteiten helpt voorkomen.

 • Condooms verminderen het risico op SOA’s zoals HIV, chlamydia, gonorroe en syfilis.
 • Ze zijn eenvoudig verkrijgbaar en kunnen gemakkelijk worden meegenomen.

Het gebruik van condooms is een effectieve en toegankelijke manier om veilige seks te bevorderen en de overdracht van MST’s te verminderen.

Andere Preventiemethoden

Naast het gebruik van condooms zijn er nog andere methoden om de verspreiding van MST’s te voorkomen:

 1. Vaccinaties: Voor sommige SOA’s, zoals HPV (humaan papillomavirus) en hepatitis B, zijn er vaccins beschikbaar die bescherming bieden tegen infectie.
 2. Regelmatige tests: Het regelmatig testen op SOA’s helpt bij een vroege opsporing en behandeling, wat de kans op overdracht vermindert.
 3. Communicatie tussen partners: Open communicatie met je seksuele partner(s) kan helpen om de status van elkaars seksuele gezondheid te begrijpen en gezamenlijke keuzes te maken rond veilige seks.
 4. Vermindering van het aantal seksuele partners: Het beperken van het aantal seksuele partners kan het risico op het oplopen van een MST verminderen.
 5. PrEP (Pre-expositieprofylaxis): Dit is een medicijn dat dagelijks wordt ingenomen door mensen die een hoog risico lopen op HIV-infectie. Het helpt het risico op het krijgen van HIV via seks aanzienlijk te verminderen.

Door het toepassen van deze preventiemethoden kan men het risico op het oplopen en verspreiden van MST’s aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om een combinatie van methoden te gebruiken en te blijven communiceren met je partner(s) om de seksuele gezondheid te waarborgen en te verbeteren.

Voorlichting En Onderzoek

Condoom Educatie

Voorlichting over condooms is van cruciaal belang om onbedoelde zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) te voorkomen. In dit opzicht moet men zich bewust zijn van de correcte en consistente toepassing van condooms. Educatieve programma’s kunnen worden georganiseerd op scholen, universiteiten en gezondheidscentra om het bewustzijn te vergroten en het gebruik van condooms aan te moedigen. Deze programma’s kunnen zijn:

 • Informatie- en communicatiemateriaal
 • Workshops en interactieve sessies om vaardigheden te oefenen
 • Online platforms voor toegang tot betrouwbare bronnen

Recente Studies

Recent onderzoek op het gebied van condoomgebruik heeft aangetoond dat het gebruik van condooms effectief is in het verminderen van het risico op SOA’s en onbedoelde zwangerschappen.

Een studie uit 2021 stelt dat:

 • Condoomgebruik onder jongeren is toegenomen met 9% in de afgelopen tien jaar
 • Condooms zijn effectief gebleken in het voorkomen van 80-90% van de gevallen van HIV-overdracht

Een andere studie benadrukte het belang van condooms met een adequate pasvorm, wat bijdraagt aan een hoger niveau van bescherming en comfort tijdens seksuele activiteiten. Onderzoekers vonden dat:

 • Condooms met de juiste maat zijn belangrijk om het risico op breken of afglijden te verminderen
 • Het aanbieden van verschillende maten condooms kan leiden tot een groter bereik en acceptatie onder de bevolking

In het kader van voorlichting en onderzoek is het essentieel om voortdurend bewust te blijven van nieuwe ontwikkelingen, trends en richtlijnen met betrekking tot condoomgebruik en -innovatie. Door goed geïnformeerd te blijven en best practices te delen, kunnen individuen en gemeenschappen beter worden beschermd tegen de risico’s van onveilige seksuele activiteiten.

Condooms kopen

Bij het kopen van condooms zijn er verschillende aspecten waar men rekening mee moet houden. Hieronder volgen enkele belangrijke punten om op te letten bij de aankoop.

Soorten en maten

Er zijn diverse soorten condooms beschikbaar op de markt. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Standaard condooms: geschikt voor de meeste situaties en voldoen aan de basisbehoeften.
 • Extra dunne condooms: bieden een natuurlijker gevoel zonder aan veiligheid in te boeten.
 • Condooms met ribbels en noppen: bedoeld om extra stimulatie te geven tijdens gebruik.
 • Groot formaat condooms: voor de mannen die een grotere maat nodig hebben voor comfort.
 • Latexvrije condooms: geschikt voor mensen met een latexallergie.

Materiaal

De meerderheid van de condooms zijn gemaakt van latex, maar voor mensen met een latexallergie, zijn er ook latexvrije opties, zoals polyurethaan en polyisopreen condooms.

Materiaal

Kenmerken

Latex

Sterk, elastisch, goede pasvorm, ruime keuze

Polyurethaan

Dunner dan latex, goede warmtegeleiding, minder rekbaar dan latex

Polyisopreen

Dichtbij latex qua gevoel en elasticiteit, maar zonder de allergene eiwitten uit latex

Verkooppunten

Condooms kunnen bij verschillende winkels worden gekocht, zowel online als offline. Enkele voorbeelden zijn:

 • Apotheken: betrouwbare en professionele locaties om condooms te kopen.
 • Supermarkten: bieden een ruime keuze en zijn vaak goedkoper dan apotheken.
 • Online webshops: groot assortiment, anoniem en vaak met extra informatie over het product.

Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum van condooms te controleren alvorens te kopen. Zorg ervoor dat ze voldoende tijd over hebben voor gebruik.
Bekijk hier ook andere leuke artikelen over Gay.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs