Niet burgelijk correct, wél speels!

Bullchat-homepage

Bullchat, hoe gaat dat?

Lieve Luus,

Mijn naam is Niels en ik ben 23 jaar oud. Ik zoek weleens op Google naar datingsites en dan kom ik vaak Bullchat tegen, maar wat is dat, Stierenchatten? Wat een rare naam.


Hoi Niels.

Waar Bullchat vandaan kwam.

Eerst vertel ik je iets over de geschiedenis van Bullchat, er zijn namelijk maar een paar mensen die dat weten.

Bullchat is eens begonnen door Renée (sorry ik weet zijn achternaam niet meer) een deelnemer aan de #IRC chatgroep #gay.nl (1996) , uit de tweede helft van de jaren negentig toen Internet nog in zijn kinderschoenen stond. Er werd gechat via #IRC (Internet Relay Chat) dat bestond uit tekstkanalen, zonder foto’s, laat staan video en audio. Het was de eerste Nederlandse Gay InternetChatgroep. Uit  dit kleine 50 actieve homo’s tellende chatkanaal zijn twee grote initiatieven voortgekomen die nog steeds bestaan: Gay.nl website van Bram Heerink en Bullchat.nl van Renée?.  Wij zaten dag en nacht op dit chatkanaal. Het was homochatten in de kinderschoenen met de grootste fout die je maar kan maken: groepschatten. Geschreven tekst is geen gesproken tekst en iedere nuance ontgaat. Daardoor ontstonden er dagelijks meerdere ruzies, mensen die geband moesten worden omdat ze iedereen liepen af te zeiken, ruziezoekers, valse opmerkingen makend, niveau middelbareschool bitchwijven gedrag. Maar je was eraan gewend en er was niets anders. Zo begon het allemaal. Maar er kwam ook veel moois uit voort, de reunieën van #Gay.nl in ons toenmalige internetcafedenhaag waren legendarisch. Maar ja die tijd is overgegaan in een hele nieuwe homowereld.

Zo nu weet je gelijk iets over de voorgeschiedenis waaruit Bullchat.com en de website Gay.nl zijn voortgekomen.

De eerste jaren van Bullchat

Renée zijn succes was dat hij de strijd aanbond met fakers. Voor 80% bestonden in de beginjaren 2000 alle datingsite uit fakers (neppers) geen een uitgezonderd. Mannen die hun leeftijd 20 tot 40 jaar jonger maakten. Foto’s van iemand anders als die van hen voorstelden. Het aantal cm  geslachtsdeel met 5cm vergrootten. Zeiden dat ze “Top” waren maar in werkelijkheid “Bottom”, enz. Toen we dit nog niet wisten trapten we er met zijn allen geregeld in. Zo werd ik een keer uitgenodigd op een adres dat een adres van een politieman bleek te zijn. Die was het strontzat omdat er steeds vreemde mannen bij hem aanbelden en vooral dat zijn vrouw vreemde vermoedens begon te krijgen. Gelukkig snapte hij wel dat ik net zo goed slachtoffer was en hij vermoedde dat collega’s hem dit geintje flikten. Maar achteraf had ik ook door die man in elkaar geslagen kunnen worden. Ik had ook alerter kunnen zijn, want degene die mij naar dat adres stuurde heette #Mispo.es en teruglezend kon ik me wel voor mijn kop slaan, hoe stom! Maar al die negatieve ervaringen die bijna iedereen wel had, veel te naïef als we waren, kweekten behoefte aan het kunnen controleren van de waarheid. 

Aanpak fakers

Datingkanalen begonnen kopieën van je paspoorten op te vragen. Foto’s van jezelf met een door hen opgegeven code zichtbaar op een papiertje geschreven een foto van te nemen en op te sturen. Maar Renée had een geweldige oplossing: VIDEO. Het enige dat je niet kon faken was het livebeeld van jezelf en van de ander. Alleen is daar veel minder animo voor dan voor anoniem chatten. Maar ook daar dreigt tegenwoordig weer een kaper op de kust met het kunnen manipuleren van beeld en geluid deepface (iemand anders zijn bewegend lijf met jou live stem) maar die ben ik (hopelijk) nog niet tegen gekomen maar daar is het wachten op. Allemaal halfnaakte spetters met de stem van opa.  Het video idee van Renée was een doorslaand succes. De website werd in 2005 omgezet van Bullchat.nl naar Bullchat.com en werd internationaal.

Hoe werkt Bullchat?

Je opent de homepage van Bullchat.com (inmiddels opgekocht door een evenementen bureau in Leiden). Eigenlijk is er aan de oorspronkelijke opzet van Renée niet veel veranderd. De enige lay-out die het aanzien waard is, is de startpagina. Bullchat zelf ziet eruit als een simpel Excel werkblad, bestaande uit rijen en kolommen, volslagen fantasieloos en sterk jaren negentig bepaald. In de bovenbalk heb je een beperkte nlay-out keuze uit: rijen lay-out of rijen en kolommen blokjes foto’s. Wat die foto’s betreft, je mag blij zijn als je er na de ongetwijfeld ook veel fake geslachtsdeel- of kontfoto’s, ook nog een normaal gezicht van iemand te zien is. Meestal zien die er wel heel reëel uit, logisch want mensen die zichzelf durven te tonen, faken niet. Maar het aantrekkelijke van Bullchat is dat je ook de camera kan gebruiken, daarmee is bijna 100% zeker dat degene van het profiel dat je aanklikt ook echt is. Een ander voordeel, maar dat is van gaydar overgenomen, is dat je GPS-locatie kan toevoegen aan profielen door naast het zoekveld bovenin op de Radius knop te drukken waardoor precies de afstand kan bepaald worden van jou tot iemand anders op meters nauwkeurig. Je kan daarmee laten sorteren van een date het dichtst bij tot het verst van jou af.

Bullchat-hoe-gaat-dat-lieve-luus-2nd-GaySiteNL-Al-jouw-GayNieuws-op-1-plek

Profiel aanmaken.

Aanmelden doe je door je profiel aan te maken, niet opslaand op de server van Bullchat maar opslaand op je eigen PC/Mobiel. Zo zijn al jouw privé gegevens alleen bij jouzelf en niet bij Bullchat. Dat is keurig tegenover jou en kost Bullchat een hoop minder server-ruimte, win-win. Overigens kan je vraagtekens zetten bij privacy want je moet wel verklaren dat Bullchat met jou email en telefoonnummer (dat je wel aan hen afstaat) mag doen wat zij willen. Dan ga je je Bullchatprofiel aanmaken, dat is overigens nog best lastig. De website loopt niet over van klantvriendelijkheid. Het meeste moet je raden. Zo liep ik in de fuik dat je om een profiel aan te maken ik eerst lid moest worden van dat afschuwelijke twitter, het baggerkanaal van Mister-X. Uiteraard heb ik dat onder protest gedaan met een nepaccount en na aanmelding onmiddellijk gedeletet. Je moet een Bullchat profielnaam voor jezelf bedenken, eenmaal gemaakt is definitief. Niet duidelijk is of het één naam moet zijn (dus geen spaties bevattend) of uit meerdere delen kan bestaan. 010RobbieTop of bijvoorbeeld 010 Robbie Top. Dit laatste kan dus wel maar toen had ik hem al aan elkaar genaakt.

Je kan daarna in een tekstveld iets over jezelf vertellen bijvoorbeeld: “Rotterdam, 92 jaar, 3,10m, 25cm, bodybuilder, Top wil graag gepakt worden”.

Verder komen er onverklaarbare letters achter je profielnaam te staan. Hoeveel moeite kost dat in de vrij lege boven- of pnderbalk even uit te leggen waar die letters voor staan. Help biedt uitkomst:

Color Codes:

N = New

T = Tekst

P = Profiel

C = Camera.

Je moet van tevoren dus nagedacht hebben over je profiel voor je hem aan gaat maken.

Bullchatten hoe gaat dat?

Om de chatroom in te gaan moet je eerst nog een Chapcha test doen. Zo’n plaatje om te laten zien dat je een mens bent, met totaal onleesbare onvriendelijke letters of cijfers, beslist niet aan te raden voor slechtzienden en ook is er voor hen geen audio alternatief, kan je het niet lezen pech gehad je komt er niet in. Wederom een zeer onvriendelijke punt van deze slecht onderhouden website.

Dan kom je als je zeer goede ogen hebt binnen in een soort chinese menukaart. 2000 gerechten die allemaal op elkaar lijken en waarin je het beste ezeltje prik kan doen. Geblinddoekt maar wat aanklikken, want als je in de lijst lay-out van rijen en kolommen bent weet je niets anders dan namen. Klik je de blokjes-lay-out aan dan krijg je foto’s te zien. Maar zelfs als je alleen maar stom naar alles zit te kijken, zeker als je “N” achter je profielnaam hebt (= NEW) hoor je al snel een matrasveer losschieten en hup je hebt onder in je inbox je eerste chat te pakken: “Wil je me neuken? / Hoe oud ben je / Hoe groot is je lul”. Je hoort het al, geen standaard keukentafel geleuter. Je moet steeds op inbox klikken (wordt ook niet uitgelegd) om de volgende chat te zien te krijgen. Bij inbox staat alleen een nummer van nog wachtende chats.

Nu zelf aan de slag

Zo kan jij ook een willekeurig profiel aanklikken en daar een gesprek mee beginnen. 80% zijn drooggeilers die urenlang achter hun toetsenbord zitten te wachten tot de adonis op het witte paard afstijgt zijn lul uit zijn broek haalt en vraagt of ze met die lap iets kunnen. Om 2 uur ’s-Nachts vallen ze in slaap en gaan de volgende dag weer verder. Dit is voor velen de nieuwe homocultuur. Het is verslavend en er gebeurt niets. De hele waarde van Bullchat is allang overleefd want ze hebben niet principieel gekozen voor het weren van fake. Alleen camera contact is slechts aantrekkelijk voor  fotogenieke mensen de rest heeft een laag zelfbeeld en gaat voor geen goud de camera op. Dat is niet commercieel want dan houd je een heel klein publiek knappe mensen over die het met elkaar kunnen doen, voor hen super aantrekkelijk maar voor de website onrendabel kleinschalig.

Bullchat is een mastodont uit de jaren negentig, dat nog levend is.

De vroegere voordelen van Bullchat zijn allang overgenomen door veel betere chats hoofdzakelijk op mobiel chatten gebaseerd, zoals: Grindr, Gayromeo, Gaydar, Manhunt, Gayvideo, Cruising Gay hangouts, Bi-dating, enz. Zij hebben veel meer selectiefilters, telefooncontact mogelijk, foto’s verplicht, bij elk profiel lading extra foto’s gesplitst in normaal en 18+.

Dus Niels, samenvattend, Bullchat werkt, je moet er even aan wennen het is niet gelijk instappen en alles snappen, voordeel is dat er altijd mensen in je buurt opzitten, het is gratis, je kan mensen uitnodigen. Je kan ook naar mensen toegaan maar je zal nooit weten of dat safe is. In de meeste gevallen wel, ik heb honderden date’s bij anderen thuis gehad, maar soms gaat het ook slecht en word je beroofd, blijkt het adres niet te kloppen of niet te bestaan  (Google maps eerst!) . Maar als het wel klikt is lijfelijk contact toch honderd keer beter dan toetsenbord contact wat seks betreft.

Nou Niels ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Have fun, Luus.

(Visited 7.372 times, 1 visits today)

Delen op:

Registreer eerst een account op gaysite.nl om uw uw reactie kwijt te kunnen.

Gerelateerde Blogs