Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?
Acteur, zanger en danser Willem Nijholt is overleden. Hij stierf op 88-jarige leeftijd in zijn slaap, heeft een woordvoerder van de familie gemeld. Nijholt speelde vanaf de jaren zestig in tientallen musicals, films en theaterstukken. Ook op televisie was hij regelmatig te zien, in onder meer Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? De laatste jaren was hij niet meer op televisie. Zijn laatste rol was in Penoza (2013).
bron: ANP
Er was geen betere persoon denkbaar die talent kon ontdekken én polijsten dan Willem Nijholt“, vindt AVROTROS. “Als theaterman pur sang, die alle facetten van het vak beheerste, wist hij precies wat je nodig had om indruk te maken op het toneel.” (reactie van AVROTROS aan het ANP)
BN'ers herinneren Willem Nijholt als groot vakman
Op sociale media staan verschillende bekende Nederlanders stil bij het overlijden van acteur Willem Nijholt. Velen herinneren hem als een groot vakman.
- "Last had hij van achterdocht en gevoelens van miskenning, gevolg ongetwijfeld van traumatisch (oorlogs)verleden. Intussen: een van grootste multitalenten in Nederlandse theatergeschiedenis. Van internationale allure" | Cornald Maas
- "Willem Nijholt kwam bij me thuis, bevroeg me over alles wat hij zag, ging zitten en vertelde adembenemend. Bij de liedjes bewoog hij mee, op het laatst raakte hij ontroerd. De aflevering zette ik online op de dag dat ik trouwde met Aaf, 6 jaar geleden", schrijft de presentator. | Gijs Groenteman
Homo-emancipatie
‘Willem, zou je het erg vinden om een homo te spelen?’ vraagt Annie halverwege de jaren zeventig aan Willem Nijholt. De homo-emancipatie is dan in volle gang. Willem gaat akkoord, op voorwaarde dat zijn rol geen parodie wordt. Annie schrijft voor hem het openlijk homoseksuele personage Jules. Nijholt schrijft geschiedenis wanneer hij -in zijn rol als Jules- zijn vriend Paul zoent. Iets wat nog niet eerder op het Nederlandse toneel was vertoond.
Willem Nijholt heeft in de jaren erna menig gay-personage gespeeld op toneel en op tv en heeft daarmee een duidelijk stempel gedrukt op de homo-emancipatie in Nederland. Opmerkelijk was dan ook zijn ontboezeming tijdens een interview (2013) in het tv-programma ’24 UUR MET’ met Wilfried de Jong: “Een mens kan maar beter als hetero geboren worden, bij de kudde. Ik heb een leven achter de rug van 78 jaar, en ik ben redelijk vaak voor vuile flikker uitgemaakt.” Over toenmalig paus Benedictus, die het homohuwelijk een bedreiging voor de wereldvrede noemde zei Nijholt het volgende: “Die travestiet uit Rome? Die moeten ze maar afschaffen”, vindt de musicalster. “Ik word er kwaad van.”
Albert Verlinde | RTL Boulevard
Willem Nijholt was “een verschrikkelijk veelzijdig acteur” en “echt wel een grootheid”. Dat zei musicalproducent Albert Verlinde vrijdag in RTL Boulevard in een reactie op het overlijden van Nijholt.
Zijn laatste tv-optredens als jurylid in Op Zoek Naar “doen geen recht aan de enorme carrière” van Nijholt, vindt Verlinde. “Hij was heel veelzijdig. Denk aan Oebele als kinderheld en daarna werd hij een van de eerste grote musicalsterren van Nederland. Hij heeft ook nog de eerste Kinderen voor Kinderen gepresenteerd. Hij heeft zo ongelooflijk veel gedaan. Echt wel een grootheid, kun je zeggen. Hij zal met voorrang de hemel binnenkomen.”
Nijholt heeft ook veel voor de theaterwereld betekend. “Alleen door zijn naam wist hij al volle zalen te trekken”, denkt Verlinde. Bovendien inspireerde Nijholt een hele nieuwe generatie nieuwe musicalsterren. “Mensen als Freek Bartels en Stanley Burleson zijn schatplichtig aan hem.”
